HEM
BABEL
FABEL
BLOGG 2013
BLOGG 2014
BLOGG 2015
NOVELLER
PRESENTATION
KONTAKT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anpassad för IE 9.0
Startdatum 2013-03-07
Uppdatera 2015-02-22
Webmaster
 

Noveller
 

Sista sommaren i skärgården

Prolog: En morgon i skärgården under högsommaren med all sin prakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Solen går upp, dimman lättar, havsluften är ren och stark. Segelbåtar och ett par mindre motorbåtar ankrar på rad vid en gästbrygga. De gungar som bråkiga ankor. Havsfåglarna skriker och sveper över viken. De landar på den blanka vattenytan. Båtarna och klipporna speglar sig i det kristallklara vattnet.

Folk börjar röra sig. Några tar sitt morgondopp, andra börjar äta frukost eller förbereda sig för att lämna den lugna hamnen. Starta på en ny dagstur.

På andra sidan av ön en ligger ett par stugor alldeles vid havet med egen brygga.  En förbi- passerande man upptäckte att ytterdörren till grannens stuga var på glänt. Han och hans fru umgicks ofta med sina grannar. Mannen gick till bryggan, han skulle ta ut sin roddbåt för en fisketur. Han blir nyfiken och undrade om allt var i sin ordnig. Han vet att grannfamiljen skulle komma hit till helgen. Varför är då deras hus olåst nu mitt i veckan? Det är mycket ovanligt. Han stannade vid huset och ropade om någon fanns inne.

Ingen kom ut och visade sig. Inget svar kom heller. Mannen öppnade dörren och klev in.

- Det här verkar mycket konstigt, tänkte han.

Han gick runt i alla rum och till slut stannade han på tröskeln till köket. Han märkte att allt var i en stor röra där inne. Det var ingen vacker syn man fick. Han började darra i hela kroppen.

En man låg i en blodpöl på golvet, med flera hugg i bröstet. Mannen visade inga tecken på liv. Vid en första anblick konstaterade han att denna man var honom främmande.

- Det här är inte min granne. Gudskelov, suckade han och utan att röra något lämnade han stugan.

- Men hur denna främling kom in och varför han nu ligger där, det var frågan. Tänkte den skräckslagna mannen och ringde nödnumret:

- Lindström här, jag ska anmäla ett inbrott…. här ligger en främmande man i ett blodbad….

Han satte sig i farstun utanför huset och väntade på polisen med ambulansen. Stackare, de får inte njuta av solen idag, tänkte han. Inte heller mannen som ligger där inne. Men jag då…?

- Det blir inget fiske idag för min del, vilken jävla tur jag har. Varför blir jag indragen i något så hemskt? Vad ska polisen säga, kommer de tro på mig?

Jag skulle njuta av sommaren här ute och ta det lugnt enligt min doktor, för att klara mig till min pensionering.

1. Hanna och Ernst har sin stuga på fastlandet vid Storudden

Deras stuga ligger nära stranden och gömmer sig i skogen tillsammans med några grannhus.

Den fina utsikten mot öppna havet skyms bara av ett par höga talltoppar. Stugan ligger högt på krönet. Skogsterrängen här sträcker sig ner till ängen och kustremsan med bryggor gömda i vassen. Folk som vill bada, hoppar direkt från bryggorna. De kräsna går genom skogen lite längre bort till en sandstrand.  Barn kan plocka bär och mormor kan plocka svamp. Naturen är rik och allt här ute väntar bara på dig.

Det var Ernst som byggde sommarhuset själv för mer än tjugo år sedan, efter att ha rensat lite i skogen. De har låtit det mesta på tomten växa utan att förändra mycket av den fina naturen runt stugan. De ville inte förlora frihetskänslan. Det vill de som är stressade storstadsmänniskor leta sig hit för. Att kunna vakna vid skogskanten och nära havet. Att andas den helande luften. Det är det som stressade storstadsmänniskor letar sig hit för.

Hanna och Ernst känner några grannar här och träffar dem mest på sommaren och på helgerna.

Idag förbereder de sig för att ha gäster. De väntar på ett par ungdomar, brorson med en studentkompis.

- Äntligen har ni kommit, hojtade Ernst till Magnus och hans kompis Lillin, när  de parkerade sin bil utanför stugan.

- Vill ni gå och ta ett par simtag vid stranden? Det kan sitta bra före lunchen, sade Hanna, när ungdomarna gjorde sig hemmastadde. Men ingen nappade på det förslaget.

 - Det blir tid för detta imorgon med, svarade de. Ingen var sugen på ett havsbad.

- Magnus, vi tänkte svänga runt lite nu och visa din vän en bit av vår vackra skärgård. Vad sägs om det? Vi kan åka och äta lunch ute och grilla något här till kvällen. Ernst tog ledningen och hittade sig i sin gamla arbetsledarroll som byggare.

Förslaget om utflykten gick hem och alla satte sig i bilen. De körde mot norra kusten och stannade vid Gamla slottet.

- Här ska ni ungdomar se på något med gamla anor, fortsatte Ernst när de gick runt slottet i parken.

- Tyvärr har en del av byggnaden blivit förstörd och tornet återställdes aldrig till sin ursprungliga glans. Vet ni att hit till slottets valv gick havet för ett par hundra år sedan? Den tanken är lustig att leka med. Då skulle vår stuga hamna på en klippa i havet och vi kom fortare till vattnet.

- Men farbror Ernst, ni tillhör inte båtfolket, brukar du säga.

- Mycket riktigt, egen båt är inget för mig, det är bara bilar jag är intresserad av. Vilken tur att vi lever nu och inte då, när det bara fanns hästar på sin höjd.

Kvinnorna lyssnade inte mycket på sin guide. Hanna fick sitt tjejsnack med Lillin. Det var mycket hon ville veta om en student från ett fjärran land. De tycktes komma bra överens och trivdes ihop.

I Norrtälje gick familjen runt Stora torget med många torgstånd fulla med hantverk och uppländska specialiteter. Detta var mera intressant för Hanna och Lillin som tycker om handarbeten.

De undersökte noga vad som bjöds ut. När de köpt några souvenir och lite godis, hamnade de till slut på en trevlig krog vid Kanalen.

- Det var på tiden att ni kom loss, klagade Ernst på tjejerna.       - Jag är hungrig som en varg och Magnus blir säkert svag i knäna av allt springande. Eller har du börjat styrketräna igen?

- Tyvärr inte, efter min knäoperation får det vara lugnt på den fronten, log Magnus.

På vägen hem kollade de var hamnen med färjan ligger. Ungdomarna berättar om sina planer på en båtresa till Finland om ett par dagar. Magnus tar hand om några utbytesstudenter. Det är klart att han gärna vill visa Lillin lite av Skandinavien. Hon studerar bara ett år i Stockholm. Kompisar till Magnus beundrar hennes orientaliska skönhet och språkbegåvning. Att lära sig engelska, det hör till den globala trenden, men lära sig svenska på ett par månader och läsa andra ämnen vid universitet, det kräver lite mer. Han behövde inte säga det högt som var uppenbart - att hon har mycket utöver sin charm.

När de åkte förbi bygdegården, stod midsommarstången kvar med sina vissnade kransar. Lillin frågade vad det var.

- Det var synd att ni inte kom hit kring midsommar. Då kommer mycket folk till Roslagen. Vi har en förening här i Storudden, som ordnar riktig fest kring midsommarstången. Med dans och musik. Det hör till folktraditionen. Då kommer hela familjer med sina barn.

- Har ni inte hunnit kolla fester i stadens parker? Frågade Hanna.

- Nej, vi hade inte mycket ledig tid, Magnus fick plugga för sina tentor och jag fick gå på intensiv språkkurs. Men nu kan vi se oss runt innan skolan börjar.

- Hemma har vi folkrörelse i parker, där man utövar tai chi för bra kondition, svarade Lillin.

Det är klart att ungdomarna hann med att både bada och ströva i skogen innan de åkte sin väg.

 

 

 

 

 

 

 

 

>>Slut på avsnittet, fortsättning följer...